Zwangerschapsfotografie

Hoe vaak denkt men na een tijdje: oh wat jammer, ik heb niet één goede foto van mijn tijd dat ik zwanger was. Het maken van foto’s tijdens de zwangerschap word vaak vergeten. Daarom hieronder een overzicht van de beste fotografen en 7 tips voor het maken van zwangerschapsfoto’s.Zwangerschapsfoto's Goedkoop

Tips voor Zwangerschapsfotografie

1) Locatie

Bespreek van te voren met de mother-to-be wat voor een shoot ze wil. Wil ze in de studio werken, bij haar thuis of juist op een andere locatie? De mogelijkheden zijn eindeloos! U bent zeker niet gebonden aan een fotostudio. Ook in het bos of op het strand kunt u prachtige zwangerschapsfoto’s maken. Denk aan een stoel voor in het bos, waar uw model op kan zitten. Of een mooie doek die u kunt laten wapperen in de wind op het strand.

2) De rest van de familie

Wil de zwangere vrouw ook samen met haar man op de foto, hebben ze al kinderen of hebben ze een hond? Het is leuk om hen bij enkele foto’s te betrekken. Dit maakt foto’s nog persoonlijker en laat zien waar de baby terecht komt: in een liefhebbende familie. Let er wel op dat de hond of kinderen waarschijnlijk niet zo stil staan als het model. U moet dus misschien een snellere sluitertijd kiezen.

3) Stel het model op haar gemak

Als u een zwanger model gaat fotograferen, houd er rekening mee dat zij zich misschien niet 100% mooi voelt. Geef haar welgemeende complimenten tijdens de shoot. Een ”wauw, heel mooi!”, kan veel doen tijdens een shoot. Gaat u buiten fotograferen? Houd dan rekening met de temperatuur. Is het niet te koud om buiten met een blote buik of dunne kleding te fotograferen?Zwangerschap Fotoshoot

4) Kleding

Welke kleding moet het model dragen? Natuurlijk vooral iets waar zij zich prettig in voelt. Vraag of ze kleding heeft die haar buik benadrukt, de shoot gaat natuurlijk om haar mooie bolle buik. Wil het model met een blote buik of helemaal naakt worden gefotografeerd? Houd er dan rekening mee dat strakke kleding strepen kunnen achterlaten op de huid. Vraag in dit geval of ze geen te strakke kleding wil dragen enkele uren voor de shoot.

Miljoenen artikelen


5) Instellingen

U wilt de focus leggen op het model en haar mooie bolle buik. Een lichtsterke lens kan hierbij helpen, door een lager f-getal (groot diafragma) te kiezen krijgt u een mooie zachte achtergrond. Houd de iso-waarde laag, om te voorkomen dat u ruis in je foto’s krijgt. Het model zal niet veel bewegen. Hierdoor bent u best vrij met uw sluitertijd. Voor de sluitertijd is er een vuistregel, waarbij u rekening houdt met welk objectief u gebruikt. Stel: u fotografeert met een 50mm. Dan kunt u het beste fotograferen met een sluitertijd van 1/50 of hoger. Zo voorkom je bewegingsonscherpte.
Als alleen de buik in beeld is, kunt u daar het beste op scherpstellen: daar gaat het tenslotte om. Maar als het model helemaal in beeld is, kun je het beste scherpstellen op de ogen. Als we naar een foto van een persoon kijken, kijken we onbewust als eerste naar de ogen. Deze moeten dus wel scherp zijn.

6) Licht

Bespreek van te voren met het model wat zij mooi vindt. Laat haar desnoods foto’s zoeken die haar aanspreken. Zo krijgt u een beeld van de stijl die ze zoekt. U kunt gebruik maken van natuurlijk licht of studiolicht. In een studio zijn de mogelijkheden eindeloos. U kunt werken met silhouetten, zacht licht of juist hard licht. Gaat u naar buiten? Houd rekening met het tijdstip. Als u naar buiten gaat rond het middaguur, dan is het licht vrij hard. U kunt binnen ook met natuurlijk licht werken. Ga op zoek naar een groot raam of een lichte ruimte en gebruik eventueel een reflectiescherm om schaduwen wat op te lichten.Zwangerschapsfotografie

7) Nabewerking

Last but not least: de nabewerking. Zwangere vrouwen kunnen last hebben van striae (striemen op de huid). Als fotograaf moet u erop letten dat u deze netjes wegwerkt in de nabewerking. Let erop dat u geen plastic huidje krijgt. Hoe moet u de huid nabewerken? Kijk hiervoor bij de bewerkingssoftware.
De toekomstige moeder kan ook hier kleding en spullen voor de zwangerschap vinden, maar ook alvast babyartikelen als  babykleertjes, geboortekaarten. Voor een babyshower kunt u terecht bij de feestartikelen.

Geef een reactie