Unesco Windmolens Kinderdijk

Mocht u de Windmolens van Kinderdijk nog steeds niet gezien hebben, dan kunt u in ieder geval hier terecht voor foto’s en video’s van deze historische molens die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Het gaat om een totaal van 19 molens die zich in het noordwesten van de Alblasserwaard bevinden en zijn opgedeeld in verschillende soorten.

Zo staan er acht bakstenen molens die allemaal zijn gebouwd in 1738, en deze waren vroeger het eigendom van het voormalige waterschap Nederwaard (uitwaterend via de Alblas). Deze zijn ook herkenbaar door hun ronde vorm.

Windmolen Kinderdijk Nederwaard

Windmolen Kinderdijk Nederwaard

Dan zijn er ook nog acht met riet bedekte windmolens, die vroeger eigendom waren van het voormalige waterschap Overwaard (uitwaterend langs de Giessen), en deze zijn allemaal gebouwd in 1740. Deze hebben een achthoekige vorm, waaraan zij herkenbaar zijn.

Verlichte Windmolens Kinderdijk

Verlichte Windmolens Kinderdijk

Er zijn nog twee achtkante windmolens van de polder Nieuw-Lekkerland en dat zijn De Hoge Molen, welke gebouwd is in 1740, en De Lage Molen, welke gebouwd is in 1761. Beide zijn met rietgedekte molens gebouwd op muren van baksteen.

Drone Photograph windmolens Kinderdijk

Drone Photograph windmolens Kinderdijk

En als laatste is er de wipmolen De Blokker (Blokweerse Wip), van de polder Blokweer die gebouwd is in 1620 en in 1997 afbrandde. De molen is geheel hersteld en weer operationeel sinds 2000.

Windmolen Kinderdijk De Blokker

Windmolen Kinderdijk De Blokker

Aangezien het redelijk druk kan zijn bij de windmolens, is het handig om redelijk vroeg in de ochtend te gaan, voordat de schepen en bussen met toeristen komen. Dan heeft u meestal de tijd en rust om van de molens te genieten.

Mooie windmolens Kinderdijk Overwaard

Mooie windmolens Kinderdijk Overwaard

Er zijn ook wat extra gedeeltes opengesteld sinds een paar jaar, waardoor u ook naast het voetpad / fietspad terecht kunt. En u kunt natuurlijk ook met de boot de boel bezichtigen, al moet u hier wel voor betalen natuurlijk.

Windmolen en bruggetje Kinderdijk

Windmolen en bruggetje Kinderdijk

Er is ook 1 molen die open is voor het publiek, en dat is de molen in de bovenstaande foto. Tijdens de winterperiode is deze echter alleen in weekend open, dus hou hier wel rekening mee.

In het begin van september, worden de molens speciaal verlicht met LED lampen wat de molens er echt spectaculair uit laten zien. Meestal rond 9 uur in de avond, begint het te schemeren en dan worden de lichten aangezet.

Verlichte Windmolens Kinderdijk Nederland

Verlichte Windmolens Kinderdijk Nederland

Wilt u deze fotograferen, dan moet u wel een statief meenemen om uw camera een vaste ondergrond te geven voor foto’s met een lange sluitertijd. Zonder een statief is het vrijwel onmogelijk om dit te fotograferen in het donker.

Verlichte Windmolen de Blokker Kinderdijk

Verlichte Windmolen De Blokker Kinderdijk

Filmen daarentegen is gelukkig een stuk makkelijker, al moet u natuurlijk wel over een camera beschikken die weinig licht aankan en toch voor goede beelden kan zorgen.

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in de buurt van deze molens overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie