Pegasusbrug en Museum

Voorafgaand aan de Landingen in Normandië, moesten er in de nacht van 5 en 6 juni 1944, verschillende bruggen worden ingenomen zodat de geallieerden een vrije doorgang hadden om verder Frankrijk in te trekken op weg naar Duitsland.

De Bénouville-brug, die later werd omgedoopt tot Pegasusbrug (de Britse luchtlandingstroepen hadden het vliegende paard Pegasus als schouderembleem), was 1 van die bruggen die snel moest worden ingenomen en verdedigd.

Zicht op de nieuwe Pegasus Brug

Zicht op de nieuwe Pegasus Brug

De aanval op de Pegasusbrug werd geleid door majoor John Howard. Hij had twee opdrachten: de Pegasusbrug veroveren en de brug over de Orne die 360 meter verderop lag. Zijn eenheid zou op D-day als eerste met de Duitsers in gevecht zijn.

Major John Howard bust at Pegasus Bridge Museum

Major John Howard bust at Pegasus Bridge Museum

Voor de verovering van de twee bruggen beschikte Howard over zes pelotons van het 2e Bataljon Ox en Bucks en 30 geniesoldaten van het 249ste compagnie Royal Engineers. In totaal namen aan de aanval 181 manschappen deel inclusief de piloten. De troepen waren verdeeld over zes gesleepte Horsa zweefvliegtuigen.

Horsa glider restanten bij Pegasus Brug Museum

Horsa glider restanten bij Pegasusbrug Museum

Het eerste steeg op 5 juni om 22:56 uur op en het laatste om 23:01 uur. Om 00:07 uur vloog het eerste toestel al boven de kust van Frankrijk. Op 1800 meter werden de sleepkabels losgegooid. Het eerste vliegtuig landde op 42 meter van de brug. Drie andere vliegtuigen landden zeer dichtbij. De bruggen moesten worden veroverd en daarna verdedigd tot aflossing zou arriveren.

Landingsplek bij Pegasusbrug

Landingsplek bij Pegasusbrug

De inname van het geheel duurde nog geen kwartier. Verwacht werd dat de tegenstand zou bestaan uit vijftig man van het Duitse bruggengarnizoen, maar daarvan was nog niet de helft aanwezig. Het waren voornamelijk Oosteuropese huurlingen en een tiental Italiaanse dwangarbeiders die in de verbunkerde manschapsverblijven sliepen. Een kleine bunker werd onschadelijk gemaakt met fosfor- en handgranaten.

Pegasusbrug Verdediging

Pegasusbrug Verdediging

Terwijl een dozijn mannen van het eerste peloton over de brug rende, werden zij onder vuur genomen met een mitrailleur. Pelotonscommandant Den Brotheridge sneuvelde voor hij de brug over was. Hij wordt gezien als de eerste geallieerde dode tijdens een gevecht op D-day. Twee bejaarde Franse burgerwachten werden gedood door Brits vuur. De eigenaar van het toenmalige café Picot, die buiten stond, werd neergeschoten door een daar schuilende Duitser.

Pegasusbrug Cafe

Pegasusbrug Café

Gedurende de eerste nacht en de dag daarop waren er diverse kleinere aanvallen door Duitsers die werden afgeslagen. Rond 01:30 ‘s nachts op D-day werd bijvoorbeeld een gepantserd halfrupsvoertuig bewapend met een kanon door sergeant Charles Thornton met een antitankwapen in brand geschoten. Waarschijnlijk was het een Duits Demag-type, maar volgens een after battle-rapport van het Glider Pilot Regiment was het een Franse half-track. Het wrak versperde op een kruising effectief de toegangsweg vanuit Caen door Bénouville naar zowel de bruggen als naar de kust.

Omstreeks 01:00 uur voegden mannen van de Vijfde Parachutebrigade zich bij de troep van majoor Howard en na de middag van D-Day kwamen hier mannen van de 1e Special Service Brigade van brigadegeneraal Simon Lord Lovat langs. Het café Gondrée nabij de kanaalbrug was in deze periode de locatie waar gewonden verzorgd werden. Tijdens de brugactie vielen twee Britse doden en vijf gewonden.

Pegasusbrug Museum

Pegasusbrug Museum

Het Mémorial Pegasus, een museum om de gebeurtenissen van 1944 te herdenken, werd in de onmiddellijke nabijheid van de Pegasusbrug opgetrokken. Het meest prominente item van het museum is de brug zelf. In 1994 is de originele brug in zijn geheel vervangen door een modernere brug. Deze nieuwe brug heeft het uiterlijk en werkt volgens hetzelfde principe als de oude brug. De oude brug was te smal en was niet stevig genoeg voor zwaar verkeer. De Franse overheid wilde de brug slopen, maar Britse veteranen wisten hem voor het symbolische bedrag van een pond te kopen. De brug lag zes jaar lang in het open veld terwijl er geld werd ingezameld om hem in gereedheid te kunnen brengen als museaal object.

Originele Pegasusbrug

Originele Pegasusbrug

In het museum worden zaken tentoongesteld die betrekking hebben op de oorlogsoperatie. Zo zijn er onder meer uniformen en medailles te zien van mannen die er aan deelnamen. Het museum schenkt ook aandacht aan het systeem van de baileybrug. Een onderdeel van een dergelijke brug ligt op de museumgronden. Er is ook een replica van een Horsa-zweefvliegtuig te zien.

Bofors bij Pegasusbrug Museum

Bofors bij Pegasusbrug Museum

Aan de brug staan meerdere monumenten, waaronder een standbeeld van majoor John Howard.

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in de buurt van deze brug overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie