Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer Frankrijk

1 van de meest indrukwekkend plaatsen om te bezoeken, mocht  u geïnteresseerd zijn in de tweede oorlog en dan voornamelijk de landing in Normandië op 6 juni in Frankrijk, is toch wel het Normandy American Cemetery and Memorial in Colleville-sur-Mer.

Entree Normandy American Cemetery and Memorial

Entree Normandy American Cemetery and Memorial

Op de begraafplaats liggen 9.387 Amerikaanse soldaten begraven waarvan één soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Op dit kerkhof ligt tevens Generaal Roosevelt begraven, met naast hem zijn broer (gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog). Er zijn 307 ongeïdentificeerde lijken begraven.

Normandy American Cemetery and Memorial

Normandy American Cemetery and Memorial

De begraafplaats is rechthoekig van vorm en de hoofdpaden liggen in de vorm van een Latijns kruis. Binnen, dicht bij het bezoekerscentrum, is een half cirkelvormig gedenkteken met een herdenkingstuin te vinden en een muur met vermisten aan de achterkant, hetgeen het grootste deel van de oostkant van de begraafplaats beslaat.

Normandy American Cemetery gedenkteken

Normandy American Cemetery gedenkteken

Het gedenkteken omvat een half cirkelvormige zuilengalerij wederzijds begrensd door een overkapping met landkaarten en een groot bronzen beeld in het midden. De overkapping en zuilengalerij zijn gemaakt van kalksteen uit het Franse Côte-d’Or gebied. De voetstukken en treden zijn gemaakt van graniet, afkomstig uit Bretagne.

De kapel, die ligt in het gedeelte waar de graven zijn, is uit Frans kalksteen (Vaurion) gebouwd. Bij het binnengaan van de kapel valt direct het altaar op van zwart en goud Pyrenees “Grand Antique” marmer en de inscriptie op de voorkant “I GIVE UNTO THEM ETERNAL LIFE AND THEY SHALL NEVER PERISH”

Kapel op Normandy American Cemetery

Kapel op Normandy American Cemetery

Het gebied van de graven bevat tien percelen, vijf aan iedere kant van de hoofdmuur. Hier zijn de stoffelijke resten van 9387 mannen en vrouwen begraven. 307 van hen zijn “onbekend” (waarvan de overblijfselen niet geïdentificeerd konden worden), drie met de “Medal of Honor” gedecoreerden en vier vrouwen. Een davidster siert de graven van degene die het Joodse geloof beleden (149 sterren) en een Latijns kruis voor alle anderen (9238 kruizen).

Kruizen op Normandy American Cemetery

Kruizen op Normandy American Cemetery

Aan de westkant van de begraafplaats zijn vanaf het gedenkteken de volgende objecten te zien: een grote reflecterende vijver, twee vlaggenstokken waaraan de Amerikaanse vlag wappert, de grafstenen en de kapel.

Amerikaanse vlag halfstok op Normandy American Cemetery

Amerikaanse vlag halfstok op Normandy American Cemetery

Op de begraafplaats bevind zich ook een uitkijkpost, waarvandaan u zicht heeft op het Normandische strand, waar zoveel Amerikanen hun even hebben verloren tijdens deze campagne.

Uitkijkpost op Normandy American Cemetery

Uitkijkpost op Normandy American Cemetery

Daar ligt ook een pad wat naar beneden loopt naar het strand toe. Dit was echter niet toegankelijk toen wij hier waren.

Uitzicht op de kust vanaf Normandy American Cemetery

Uitzicht op de kust vanaf Normandy American Cemetery

Frankrijk heeft het stuk land waar de begraafplaats zich bevindt, toegekend aan de Verenigde Staten. Tot op de dag van vandaag is dit stuk Frans grondgebied in leengebruik bij de Amerikaanse overheid.

Normandy American Cemetery

Normandy American Cemetery

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in de buurt van deze indrukwekkende begraafplaats overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie