NHIndustries NH90 helikopter in actie tijdens wereldhavendagen Rotterdam

Elk jaar rond het begin van september, vinden de wereldhavendagen plaats in Rotterdam, waarbij ook de Nederlandse marine een demonstratie geeft. Tijdens de demonstratie is de NH90 een echte blikvanger die voor een spectaculaire show zorgt, waarbij ze mariniers op een zogenaamd gekaapt schip neerlaten.

NH90 met Marinier aan touw

NH90 met Marinier aan touw

Tevens wordt de NH90 ingezet tijdens een reddingsactie demonstratie in samenwerking met de KNRM, waarbij een reddingswerker via een touw omlaag wordt gelaten en dan een persoon bij hem aanhaakt, waarna ze beiden weer omhoog worden getakeld in de helikopter.

NH90 in actie met redding

NH90 in actie met redding

NH90 tijdens reddingsactie

NH90 tijdens reddingsactie

Tijdens alle actie was er ook nog tijd voor wat spectaculaire vliegbewegingen, waarbij de helikopter richting de Erasmusbrug vloog en net op tijd naar links afboog, voordat ze de brug zou raken.

NHIndustries NH90 in action at World Harbour Days Rotterdam

NHIndustries NH90 in action at World Harbour Days Rotterdam

NHIndustries NH90 twin-engine, multi-role military helicopter

NHIndustries NH90 twin-engine, multi-role military helicopter

Op 1 september 1992 tekende NH Industries een NH90 design-and-developmentcontract met NAHEMA (NATO Helicopter Management Agency). Dit bureau vertegenwoordigde de vier participerende landen: Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Portugal kwam erbij op 21 juni 2001. Het ontwerpen begon in 1993. Het eerste prototype, de PT1, maakte zijn eerste vlucht op 18 december 1995.

NHIndustries NH90 tweemotorige multirole helikopter

NHIndustries NH90 tweemotorige multirole helikopter

De Nederlandse regering heeft 20 NH90’s aangeschaft ter vervanging van de Lynx SH-14D maritieme helikopter en de AB-412-reddingshelikopter. In gevolge de Helikopterstudie van het Ministerie van Defensie zal de configuratie thans 12 stuks NFH en 8 stuks (met een optie op nog 2) TNFH zijn.

De 12 NFH worden gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy en worden ingezet voor maritieme taken, zoals het opereren vanaf schepen en Search and Rescue taken. De andere acht TNFH gaan transporttaken verrichten vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen.

NHIndustries NH90 Helicopter

NHIndustries NH90 Helicopter

Door diverse problemen bij de ontwikkeling en productie is de introductie van de NFH helikopter bij de Marine Luchtvaartdienst diverse malen uitgesteld. In september 2007, tijdens de Heldair Show Maritiem op De Kooy, werd de eerste Nederlandse NFH getoond.

De eerste NH90 heeft op 12 februari 2008 een bezoek gebracht aan de fabrieken van Stork Fokker in Papendrecht. Stork Fokker levert een substantiële bijdrage in het ontwerp en bouw van dit militaire project. De laatste en daarmee twintigste NFH NH90 is op 10 juni 2016 afgeleverd aan het ministerie van defensie.

NH90 in actie bij de Wereldhavendagen in Rotterdam

NH90 in actie bij de Wereldhavendagen in Rotterdam

Hoewel de NH90 volgens de Nederlandse minister van Defensie Hillen in de plaats komt van de uit te faseren Cougar van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht zou de NH90 niet in staat zijn om dezelfde taken uit te voeren. De nieuwe helikopter zou 600 kilo te zwaar zijn en daardoor minder gewicht meenemen.

Dit blijkt echter niet correct. Bij operaties boven zee kan de NH90 de gewenste 12 personen vervoeren en de Cougar komt tot negen. Met drie mensen aan boord kan de NH90 boven hete en droge gebieden ruim 185 mijl vooruitgeschoven van het verband of schip vliegen. Het toestel blijkt ondanks alle berichtgeving prima inzetbaar.

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in deze bruisende stad overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie