Merville Batterij Normandie

Als u geïnteresseerd bent in de tweede wereldoorlog en alles wat hiermee te maken heeft, dan moet u zeker eens naar de Normandische kust in Frankrijk gaan voor een vakantie zodat u daar met eigen ogen kan aanschouwen waar de grootste geallieerde invasie plaatsvond op 6 juni 1944.

Wat u dan zeker moet bezoeken is de Merville Batterij, gelegen bij het dorp Merville. Deze Batterij was onderdeel van de door Duitsland gebouwde Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd gebouwd vanwege een dreigende geallieerde invasie. U moet wel rekening houden dat u hier wel een entreeprijs moet betalen om de kazematten te bezichtigen, maar dit is zeker de moeite waard.

Merville Batterij Kazemat

Merville Batterij Kazemat

De batterij, die uitkeek op Sword Beach en vier 150 mm kanonnen omvatte, was een grote bedreiging voor de geallieerde landingen in de Sword-sector. De uitschakeling van de batterij was daarom één van de eerste doelen op D-Day.

Geschut bij Merville Batterij Normandie

Geschut bij Merville Batterij Normandië

In de nacht voorafgaand aan de landing op de stranden op 6 juni, werd luitenant-kolonel Terence Otway gedropt met 750 manschappen met als doel de batterij buiten gevecht te stellen. De batterij van Merville was immers een serieuze bedreiging voor de linkerflank van de Britse troepen, die zouden landen op Sword Beach.

Luitenant-kolonel Terence Otway

Luitenant-kolonel Terence Otway

Toen het bataljon echter boven Normandië werd gedropt, raakten ze verspreid over een groot gebied, dus in plaats van meer dan 750 man kwamen er slechts 150 zonder zware wapens of uitrusting naar het verzamelpunt van het bataljon.

Douglas C-47 bij Merville Batterij Normandie

Douglas C-47 bij Merville Batterij Normandië

Ondanks het geringe aantal manschappen, moesten ze toch de Batterij proberen buiten werking te krijgen, om de geallieerde aanval op Sword veilig te stellen.

Kazemat bij Merville Batterij Frankrijk

Kazemat bij Merville Batterij Frankrijk

Otway gaf opdracht om twee paden te creëren door de prikkeldraad obstakels met behulp van explosieven waardoor de parachutisten konden aanvallen. De Duitsers werden natuurlijk gealarmeerd door de explosies en openden het vuur en veroorzaakten zware verliezen; slechts vier aanvallers overleefden deze tegenaanval en konden kazemat vier bereiken, die ze uitschakelden door in openingen te schieten en granaten in luchtroosters te gooien.

Geschut bij Merville Batterij

Geschut bij Merville Batterij

De andere kazematten werden opgeruimd met fragmentatie en witte fosforgranaten, omdat de verdedigers hadden nagelaten de deuren te sluiten die naar de batterij leidden.

Loopgraaf bij Merville Batterij Normandie

Loopgraaf bij Merville Batterij Normandië

Als u deze site bezoekt dan moet u zeker ook de kazematten bezichtigen en dan voornamelijk nummer 11. Elke 20 minuten is hier een geluids- en lichtshow waar de bezoeker de momenten herleeft die voorafgingen aan de neutralisatie van de batterij. Geluid, licht, rook en geuren dompelen je onder in een melee van vuur en staal, de hel die plaatsvond bij zonsopgang op 6 juni 1944.

Geschut van Kazemat 2 bij Merville Batterij

Geschut van Kazemat 2 bij Merville Batterij

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in de buurt van deze Batterij overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie