Baby- en Kinderfotografie

Baby’s en kinderen mooi op de foto zetten is soms een hele opgave. Met de onderstaande 7 tips in uw achterhoofd wordt het al veel makkelijker om een mooie babyfoto en kinderfoto te maken.Kinderfotografie Goedkoop

Tips voor Babyfotografie en Kinderfotografie

1) Instellingen

Kinderfotografie valt onder portretfotografie. De instellingen komen dus grotendeels overeen met deze soort van fotografie. Maak het liefst gebruik van een lichtsterkte lens. Dit is niet alleen handig in situaties met weinig licht, maar geeft ook mooie scherptedieptes aan uw foto. Gebruik hiervoor een open diafragma (laag getal) en probeer je sluitertijd zo laag mogelijk te houden om bewegingsonscherpte van de kinderen te voorkomen. Een groothoeklens wordt afgeraden aangezien deze vertekening oplevert. U kunt beter op een paar meter afstand met een kleine telelens (100mm) fotograferen om de vertekening te voorkomen.

2) Licht

Om harde schaduwen en knijpende ogen te voorkomen kunt u portretten het beste met zacht licht fotograferen. Ga op uw fotografielocatie op zoek naar dit licht. Zoek buiten de schaduw op, dek binnen een te felle lichtbron af met een wit laken en maak in de studio gebruik van een (flits)paraplu. Fotografeert u in een relatief donkere ruimte en heeft u meer licht nodig en wilt u flitsen? Weerkaats het flitslicht dan altijd via het plafond of een muur. Let overigens altijd op de schaduwen: zorg dat deze niet te hard zijn of over vreemde plekken lopen door de lichaamshouding van het kind.

3) Locatie

Waar gaat u het kind fotograferen? Allereerst kunt u kiezen voor een fotostudio. Hierbij heeft u veel invloed op de belichting van de foto. Nadeel is de onbekende ruimte voor een kind. Een tweede optie is om op locatie te fotograferen. U heeft minder invloed op de belichting, maar u geeft wel makkelijk sfeer aan de foto’s. Een laatste optie is bij het kind thuis te fotograferen. Het grootste voordeel hiervan is dat dit een vertrouwde locatie voor het kind is. Bovendien heeft u voldoende invloed op de belichting.Babyfotografie Goedkoop

4) Ogen

Bij kinderen geldt ook: leg de scherpte op de ogen! Zak door uw knieën of ga zelfs op de grond liggen om het kind op ooghoogte te fotograferen. Fotografeert u in de studio, gebruik dan een octabox om licht op de ogen te laten schijnen. Buiten kunt u het zonlicht in de ogen reflecteren via een reflectiescherm. Met de scherpte op de ogen creëert u stralende ogen. Eventueel kunt u in de nabewerking een fonkel toevoegen aan de ogen of de helderheid via een laagmasker verhogen.

Miljoenen artikelen


5) Schietklaar

Waar een volwassenen nog wel even wil wachten terwijl u de camera instelt, heeft een kind hier waarschijnlijk geen geduld voor. Maak uw camera daarom schietklaar voor het kind op de shoot arriveert. Leen hiervoor een ouder of maak gebruik van een paspop om de gewenste instellingen te kiezen.

6) Spannend

Waarschijnlijk vindt een kind zo’n fotoshoot erg spannend. Zeker in een onbekende studio met een onbekende fotograaf. Stel daarom het kind eerst op zijn of haar gemak. Leg uit wat u gaat doen, laat ze even spelen met hun favoriete speelgoed of maak een paar voorbeeldfoto’s van de ouders. Als u jongere kinderen met speelgoed laat spelen zijn ze in hun element en vergeten ze de camera. Zo fotografeert u ze als ze helemaal zichzelf zijn.

7. Spontaan

Kinderen raken snel hun concentratie kwijt. Hoe krijgt u ze dan alsnog spontaan op de foto? Laat bij jongere kinderen de ouders met ze communiceren om ze bijvoorbeeld aan het lachen te maken. Bij oudere kinderen kunt u ook de emoties losmaken in een kind. Zet bijvoorbeeld een gek stemmetje, maak een grapje of trek een gekke bek waardoor het kind zal gaan lachen. Het is belangrijk dat u tijdens de shoot oogcontact met het kind houdt en u niet de hele tijd verstopt achter de camera zit.Kinderfotografie TipsBuiten dat de foto’s zeer leuk zijn om bij uw thuis aan de muur (canvas / poster)  te hangen, is het ook een zeer leuk kado om aan bijvoorbeeld opa en oma te geven of vader of moeder verrassen op vaderdag of moederdag.  Ook zijn het mooie foto’s om bijvoorbeeld te gebruiken voor de geboortekaarten of verjaardagsuitnodigingen.

Geef een reactie