Botanische tuin Trompenburg Rotterdam

Wist u dat er zich in Rotterdam een prachtige Botanische tuin bevind?

Vlakbij het Excelsior stadion in Rotterdam bevind zich het Trompenburg Tuinen & Arboretum, wat een schitterend park is vol met bloemen en planten, met een oppervlakte van 8 hectare.

Trompenburg Tuinen Rotterdam

Trompenburg Tuinen Rotterdam

Een arboretum is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park. Zo’n levende verzameling van bomen (en struiken) kan zijn aangelegd met het doel om kennis en materiaal te vergaren voor de bosbouw of boomkwekerijen, en/of met het doel om een zuiver wetenschappelijke collectie te vormen, en/of met een educatief doel.

Het woord arboretum stamt van het Latijnse ‘arbor’, boom. Een arboretum is een gespecialiseerde botanische tuin.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum

De eerste arboreta werden door vorsten en rijke particulieren aangelegd met de bedoeling te pronken met hun welstand. Het wetenschappelijke aspect kreeg weldra de overhand. Aan het verzamelingaspect werden later ook reservaatdoeleinden verbonden en utilitaire aspecten (nuttigheidsaspecten). Zo werd en wordt in arboreta uitgeprobeerd hoe bomen uit andere klimaten zich in ons klimaat zullen gedragen.

Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam

Trompenburg Tuinen & Arboretum Rotterdam

Het Trompenburg Tuinen & Arboretum bevat circa 2000 verschillende bomen en struiken, waaronder 67 esdoorns, 25 berken, 32 beuken, 61 hulsten, 134 eiken, 655 rododendrons, 35 wilgen, 106 soorten Chamaecyparis, 56 jeneverbessen, 21 sparren, 48 dennen, 34 soorten Taxus en 38 soorten Thuja.

Trompenburg Arboretum

Trompenburg Arboretum

Het is echt een schitterend park om door te wandelen, wat vooral in het voorjaar voor een kleurrijke bedoening is. Ook ideaal om uw bruiloftsfoto’s te laten maken trouwens.

Stadspark Trompenburg Tuinen & Arboretum

Stadspark Trompenburg Tuinen & Arboretum

De aanleg van het park dateert van 1820, maar pas na de openstelling voor publiek in 1958, is het park, dat generaties lang beheerd werd door de familie (Van Hoey) Smith, breder in de belangstelling gekomen.

Botanische tuin Trompenburg

Botanische tuin Trompenburg

In 1965 werd het arboretum in oostelijke richting uitgebreid met een aangrenzende tuin, de ‘Oude Perenhof’, die vroeger onderdeel van landgoed ‘Woudenstein’ was. In 1993 volgde nogmaals een uitbreiding naar het oosten.

Botanische tuin Arboretum Rotterdam

Botanische tuin Arboretum Rotterdam

In 1996 droeg Dick van Hoey Smith de leiding van het arboretum over aan ing. Gert Fortgens. Bij het honderdvijftig jarig bestaan in 2008 is de naam ‘Arboretum Trompenburg’ veranderd in ‘Trompenburg Tuinen & Arboretum’. Dit was om duidelijker aan te geven dat het Trompenburgpark bestaat uit een aaneenschakeling van tuinen met daarin een bijzondere collectie bomen.

Arboretum Rotterdam

Arboretum Rotterdam

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in Rotterdam overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie