Bayeux War Cemetery en Memorial

De militaire begraafplaats van Bayeux, ligt iets buiten het centrum van de stad en hier liggen voornamelijk Britse soldaten. Met 4.642 doden (waarvan 431 niet geïdentificeerde) is dit de grootste Commonwealth begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Ze werd ontworpen door architect Philip D. Hepworth.

Militaire begraafplaats Bayeux

Militaire begraafplaats Bayeux

De graven liggen in perken evenwijdig naast elkaar gerangschikt en aan het zuidwestelijke uiteinde van het terrein in concentrische halve cirkelbogen met als middelpunt het Cross of Sacrifice. De Stone of Remembrance met aan weerszijden een schuilhuisje staat op de aslijn dichter naar de toegang.

Britse Militaire begraafplaats Bayeux

Britse Militaire begraafplaats Bayeux

De begraafplaats is omgeven door een haag en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Er liggen nu 3.931 Britten (waaronder 329 niet geïdentificeerde), 181 Canadezen (waaronder 3 niet geïdentificeerde), 17 Australiërs, 8 Nieuw-Zeelanders, 1 Zuid-Afrikaan, 7 Russen, 24 Polen (waaronder 1 niet geïdentificeerde), 3 Fransen, 2 Tsjecho-Slowaken, 2 Italianen en 466 Duitsers (waaronder 98 niet geïdentificeerde).

Bayeux British war cemetery

Bayeux British war cemetery

Het geallieerde offensief dat startte met de landing in Normandië op 6 juni 1944 was het begin van hardnekkige gevechten met als doel bruggenhoofden te realiseren om van daaruit verder het Franse binnenland te veroveren. Bayeux had echter niet zo erg onder het strijdgewoel te lijden niettegenstaande zij een belangrijk steunpunt was voor de geallieerde troepen.

Britse grafstenen op de Militaire begraafplaats Bayeux

Britse grafstenen op de Militaire begraafplaats Bayeux

Rond de stad werden veldhospitalen ingericht. Hierdoor komt het dat de oorspronkelijke graven afkomstig zijn van soldaten die in deze veldhospitalen overleden waren als gevolg van de opgelopen verwondingen. Na de oorlog werd de begraafplaats nog uitgebreid met graven uit de slagvelden in Normandïe. In 1952 was de begraafplaats volledig afgewerkt.

Grafstenen op de Militaire begraafplaats Bayeux

Grafstenen op de Militaire begraafplaats Bayeux

Het Bayeux Memorial werd opgetrokken in witte steen met uitzicht op de begraafplaats. Het Latijnse grafschrift langs de fries van het monument verwijst naar Willem de Veroveraar en de invasie van Engeland in 1066: NOS A GULIELMO VICTI VICTORIS PATRIAM LIBERAVIMUS. De vertaling luidt: “Wij, ooit overwonnen door William, hebben nu het geboorteland van de Veroveraar bevrijd.”

Op dit monument zijn de namen gegraveerd van de 1.808 mannen van het Gemenebest die zijn omgekomen in de Slag van Normandië en die geen bekend graf hebben. Het Bayeux Memorial herdenkt 270 Canadese militairen en vrouwen.

Bayeux Memorial

Bayeux Memorial

Onder de namen zijn de 189 mannen van het 43rd Divisional Reconnaissance Regiment die aan boord waren van de noodlottige MV Derrycunihy. In de nacht van 23 juli 1944 was het schip voor de kust van Ouistreham (Sword Beach) verankerd en wachtte het regiment op uitstappen. Om 0800 ontploften de motoren van het schip een verzonken Duitse mijn, waarbij de romp uit elkaar werd getrokken. Dit was het grootste Britse verlies van leven voor de stranden van Normandië. De 189 vermiste mannennamen zijn op de muur gegraveerd in Bayeux.

Bayeux Memorial Monument

Bayeux Memorial Monument

In de Tweede Wereldoorlog is Bayeux de eerste grotere plaats die op D-Day bevrijd wordt. In de avond van 6 juni 1944 komen de eerste Britse troepen van Gold Beach aan bij de stad. Daar ondervinden zij geen weerstand van de Duitsers. Hierdoor blijft de stad de verwoestingen van straatgevechten bespaard.

Op 7 juni wordt de stad bevrijd. Op 14 juni houdt generaal Charles de Gaulle zijn eerste toespraak in bevrijd gebied. De regering van het bevrijde Frankrijk zetelt enkele dagen in Bayeux en Bayeux wordt voor die periode tot hoofdstad van het bevrijde Frankrijk verklaard.

Als u een foto van ons wilt gebruiken op uw eigen website, wilt u dan aub een link terug plaatsen naar deze pagina.

Wilt u een keer in de buurt van deze begraafplaats in Bayeux overnachten? Boek dan nu een hotel via JPR Reizen.

Zoekt u andere foto’s? Neemt u dan eens een kijkje op JPR Photo & Video.

Geef een reactie